Er is veel ruimte voor ontmoeting in Aquaport, want om aan oplossingen te werken moeten we mensen bij elkaar te brengen. Ook zal Aquaport nooit af zijn; het zal constant in ontwikkeling blijven.
Per jaar vinden er wisselende programma’s plaats. Zo kun je denken aan de thema’s waterschaarste en vervuiling, de gevolgen van verzilting, voedsel van de toekomst, voedselproductie op zee, gezonde en schone zeeën, etc. De programma's worden samengesteld in nauwe verbinding met het onderwijs en de kennisinstellingen.
Een vast onderdeel van een programma is een challenge waarin op basis van ontwerpprincipes jongeren worden gestimuleerd om te komen tot duurzame, creatieve oplossingen.
De programma’s vinden niet alleen op locatie plaats, maar worden ook aangeboden aan het onderwijs, bibliotheken, gemeenten en musea. Ook worden ze digitaal aangeboden, zoals op de Universiteit van Nederland. Aquaport manifesteert zich hybride: fysiek en digitaal. Hierdoor kan specifiek en lokaal worden gewerkt, maar ook groot en internationaal.
Zo is er altijd wat te doen in Aquaport. De programmering wordt bedacht en uitgevoerd door een programmeringteam bestaande uit jongeren, gefaciliteerd door ervaren experts uit het werkveld om hen heen. De programmering verbindt mensen en organisaties (inclusief het brede onderwijs van PO tot WO en bedrijfsleven) en vergroot zo het netwerk.
Een belangrijke waarde van Aquaport is hergebruik, dus ook bij de programma’s wordt altijd gekeken wat er opnieuw van gebruikt kan worden. De inhoud wordt vastgelegd in publicaties en filmpjes en uitkomsten worden genereus gedeeld.