Faciliteiten en
programma’s
Hoewel de precieze invulling tot stand zal komen in nauwe samenwerking met de partners en zal resulteren in een businesscase denken we in ieder geval aan de volgende faciliteiten:‌
Een interactieve installatie waarin je binnenstapt in de wereld van vandaag, de wereld van de toekomst en de wereld van morgen. In de wereld van vandaag kom je in aanraking met de huidige situatie rond water en voedsel en raak je ervan bewust hoeveel zoet water we gebruiken, hoeveel en op welke wijze water nodig is voor het verbouwen van voedsel en wat de consequenties ervan zijn. In de wereld van de toekomst durven we te dromen over hoe het anders kan. We laten de aarde zoals we het nu kennen achter ons en gebruiken al onze verbeeldingskracht om te komen tot nieuwe scenario’s. In de wereld van morgen dalen we weer af naar de huidige tijd en gaan we op zoek naar wat we kunnen doen om de gewenste toekomst te bereiken, wat vooral neerkomt op bewuster watergebruik: onze water-footprint verkleinen.
Ateliers waar je zelf aan de slag kunt met allerlei materialen, technologieën om op zoek te gaan naar duurzame en praktische oplossingen voor waterbehoud en duurzame voedselproductie.
Een tuin waarin groenten worden verbouwd met zout water met daarin een zelfvoorzienende high tech groentekas, eetbare balkons en een voedselbos.
Een laboratorium waarin onderzoek gedaan kan worden en kan worden geëxperimenteerd.
Een circulaire visserij waar we methodes uitproberen om duurzame, gezonde vis te kweken.
Een duurzame watertuin waar je kunt spelen in de interactieve fonteinen en waar het watersysteem zichtbaar is gemaakt. Waar je naar de kleinste druppel kunt kijken en de grootste golf.
Een keuken met restaurant waar je zelf het verbouwde voedsel kunt bereiden.
Studio’s voor bedrijven, onderzoekscentra en studenten.
Een theater voor colleges, debatten, voorstellingen en feestjes.
Op basis van ontwerpprincipes worden jongeren gestimuleerd  om te komen tot duurzame, creatieve oplossingen.
Er is veel ruimte voor ontmoeting in Aquaport, want om aan oplossingen te werken moeten we mensen bij elkaar te brengen. Ook zal Aquaport nooit af zijn; het zal constant in ontwikkeling blijven.

Per jaar vinden er wisselende programma’s plaats. Zo kun je denken aan de thema’s waterschaarste en vervuiling, de gevolgen van verzilting, voedsel van de toekomst, voedselproductie op zee, gezonde en schone zeeën, etc. De programma's worden samengesteld in nauwe verbinding met het onderwijs en de kennisinstellingen.

Een vast onderdeel van een programma is een challenge waarin op basis van ontwerpprincipes jongeren worden gestimuleerd om te komen tot duurzame, creatieve oplossingen.
De programma’s vinden niet alleen op locatie plaats, maar worden ook aangeboden aan het onderwijs, bibliotheken, gemeenten en musea. Ook worden ze digitaal aangeboden, zoals op de Universiteit van Nederland. Aquaport manifesteert zich hybride: fysiek en digitaal. Hierdoor kan specifiek en lokaal worden gewerkt, maar ook groot en internationaal.

Zo is er altijd wat te doen in Aquaport. De programmering wordt bedacht en uitgevoerd door een programmeringteam bestaande uit jongeren, gefaciliteerd door ervaren experts uit het werkveld om hen heen. De programmering verbindt mensen en organisaties (inclusief het brede onderwijs van PO tot WO en bedrijfsleven) en vergroot zo het netwerk.

Een belangrijke waarde van Aquaport is hergebruik, dus ook bij de programma’s wordt altijd gekeken wat er opnieuw van gebruikt kan worden. De inhoud wordt vastgelegd in publicaties en filmpjes en uitkomsten worden genereus gedeeld.