Urgentie
Schoon, zoet drinkwater is een van de belangrijkste pijlers voor een duurzame toekomst. De verwachting is dat water meer waard wordt dan olie! Zonder schoon water is er geen leven op onze planeet mogelijk. Echter, de al beperkte voorraad zoet water (maar 2,5% van ons water is zoet en maar 1% is toegankelijk) staat steeds meer onder druk door de huidige klimaatcrisis. Er treedt steeds meer verziliting op, we kunnen het water steeds slechter reguleren en opvangen en steeds meer water raakt vervuild.
Hebben we straks genoeg water om onszelf te voeden?
Het meeste zoet water wordt gebruikt voor onze voedselproductie. Wel zo’n 85 procent. De vraag is dus of we straks wel genoeg water hebben om onszelf te voeden. Het antwoord is ‘nee’ als we zo doorgaan en het vraagstuk ontkennen. Het tij moet gekeerd worden en niet zo langzaam ook. Een groeiende wereldbevolking en de extremer wordende klimaat-omstandigheden vragen om een verandering van de ‘huidige manier van doen’ en dat begint bij de jeugd. Als met name de jonge generaties zich nu niet druk maken over water dan staan we aan de vooravond van een grote crisis. Zij zijn de toekomst, zij zijn degenen die straks zonder voldoende schoon en zoet water zullen zitten. Zij zijn ook degenen die het recht hebben om hoe we over water denken en ermee omgaan, te veranderen.
Gelukkig kan het ook anders. Er zijn momenteel talloze ontwikkelingen die ervoor zorgen dat we beter omgaan met ons water en dus onze planeet. Zo kunnen we voedsel op een andere manier produceren en kunnen we anders gaan eten. Er worden successen behaald door groenten te telen met zout water (2), door kweekvlees of plantaardige eiwitten te eten, door de productie van zeewier(3) en door circulaire visserij(4) en groentekassen.
vorm geven aan verandering en vernieuwing.
Aquaport biedt een platform voor bewustwording, verbeelding en zet aan tot actie. Die actie is steeds urgenter gezien de niet-aflatende stroom van wateroverlast, in combinatie met watertekorten en uitdagingen in de moderne landbouw. We achten het daarom van belang dat jongeren leren om te gaan met de wereld om hen heen en zich actief in te zetten voor een duurzamere toekomst. Zodat jongeren realiseren dat de toekomst je niet zomaar overkomt, maar dat we die zelf kunnen vormgeven. Dat betekent dat ze vorm leren geven aan verandering en vernieuwing.